Geschiedenis

 

In 1915 werd Jan Berchmans Paquay (lees hier meer over hem) benoemd tot pastoor in Heusden. Hij was de neef van het Heilig Paterke van Hasselt. Heusden heeft aan deze sociaal bewogen priester zeer veel te danken. Bovendien was hij een bekwaam en bekend geschiedkundige.

Op initiatief van pastoor Paquay kwam de nieuwe parochie Berkenbos tot stand. De streek werd immers gekenmerkt door een enorme bevolkingsgroei. Vele mensen vonden een job in de pas opgerichte steenkoolmijn en wilden zich hier definitief vestigen.

 

De geschiedenis van Berkenbos is trouwens onlosmakelijk verbonden met de mijnexploitatie. De parochie heeft talrijke wijken die door de mijn werden gebouwd voor de mijnwerkers, bedienden en kaderleden. Het verschil in de omvang van de woningen toonde aan wie er woonde. De gewone koolputters woonden in eenvoudige – maar voor die tijd luxueuze – huizen. De ingenieurs en hogere kaderleden kregen een ruime woning met bijhorend parkje. Ook nu nog spreekt de oudere generatie over de kasteeltjes van de ingenieurs. Die kaderleden kregen trouwens ook een mijnwerker ter beschikking als tuinier. Sedert de jaren zestig werden de sociale wijken van de parochie ingenomen door Turkse migranten.

Paters, broeders en zusters

schoolgebouw

De mijnexploitatie en het sociale weefsel daarrond trok ook religieuze ordes aan, die er een klooster uitbouwden. De paters Minderbroeders openden er in 1932 een middelbare school, aanvankelijk als uitbreiding van het serafijns college in Lokeren. De Broeders van O.L.Vrouw van Oostakker zorgden voor lager onderwijs voor jongens. De zusters Ursulinen, gevestigd in Heusden, zorgden voor kleuteronderwijs en een lagere school voor de meisjes. En ten slotte startten de Grauwzusters met de bouw van het Sint-Franciskusziekenhuis. Dat alles gebeurde tussen de twee wereldoorlogen. Zowel de lagere scholen als het college en het ziekenhuis zijn nog steeds aanwezig, maar worden ondertussen door leken bestuurd.

Handel en ontspanning

DSC02413

Berkenbos was door de nabijheid van de mijn een typische mijnwerkersgemeente met relatief weinig sociaal-economische diversiteit. Enkel het winkelcentrum was goed voor wat zelfstandige activiteit. De Pastoor Paquaylaan, genoemd naar de stichter van de parochie, was tot ver buiten de gemeente bekend en zelfs berucht om zijn talloze cafés.

Lange tijd heeft ons dorp liefst drie bioscopen gekend: eentje in de Pastoor Paquaylaan (Patria), eentje in de Koolmijnlaan (Casino) en eentje in de Minderbroedersstraat (Select). Jongeren die op zondag niet naar de Chiro of scouts gingen, brachten daar hun vrije tijd door. Zij werden door hun leeftijdsgenoten wel eens met een scheef oog bekeken. De tijden zijn intussen echter veranderd.

Parochiefeesten

Vooral in de jaren zestig en zeventig kende het verenigingsleven in Berkenbos een explosieve groei. De aanwezigheid van een jonge pastoor en drie tot vier jonge kapelaans was daar niet vreemd aan. Onder hun stimulans werd een rijk en stevig sociaal netwerk uitgebouwd. Dat resulteerde onder meer in de jaarlijkse parochiefeesten aan het eind van de vakantie. De festiviteiten brachten vier dagen lang massa’s mensen op de been. Senioren kwamen met volle bussen naar Berkenbos voor de kaartwedstrijd. ’s Avonds waren er optredens van (toen al!) Bekende Vlamingen. De jaarlijkse zangwedstrijd voor plaatselijk talent lokte eveneens een volle sporthal.

Tal van verenigingen die toen werden opgericht of verder uitgebouwd, vormen nu nog altijd de ruggengraat van het leven in Berkenbos.

Info

Een uitgebreide historiek van de scholen in Berkenbos vind je hier.

Een van meest geliefde kapelaans was wellicht pater Bertilius Stevens, de fietsende pater-in-pij. Over hem vind je hier een mooie biografie.

webpaterbertiliusstevens

Activiteiten en verslagen

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten of wilt u graag de verslagen ontvangen van onze vergaderingen? Stuur dan een email naar dorpsraad@Berkenbos.be !

Klik hier om de gemeentelijke meldingskaart in te vullen: Meldingskaart

BIN Berkenbos

20161005_194330
Help nu mee uw buurt veiliger te maken! WhatsApp buurtpreventiegroepen zijn extra ogen en oren voor de politie. Zodra u iets verdachts ziet of hoort, zoals (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling dan kunt u eenvoudig via de WhatsApp groep ‘BIN Berkenbos’ een melding maken.

Op die manier is iedereen bij u in de buurt direct op de hoogte!

klik hier voor onze BIN folder
whatsapp-buurtpreventie-berkenbos-flyer

Kalender

februari 2019
M D W D V Z Z
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728